Tack för allt, 2020!

Vi alla vet vilket märkligt år 2020 har varit och hur mycket kaos, sjukdom och död som drabbat hela världen. Jag är hemskt ledsen för alla som drabbats på olika sätt under det gångna året och hoppas att vaccinationerna gör att vi får ordning på detta så att vi kan spara mer lidande.
 
Med det sagt kommer detta inlägg att fokusera på MITT 2020 och den enorma tacksamhet jag känner över att jag och mina nära har fått vara friska och över att jag inte förlorat mitt jobb eller påverkats nämnvärt av pandemin. (Jag menar, restriktionerna vi har och har haft i Sverige har ju allvarligt talat inte varit särskilt jobbiga att följa, förutom att andra människor inte håller avstånd så att man själv alltid blir den som får ta omvägar.) 
 
2020 är året då jag en gång för alla tog min hälsa på största möjliga allvar och jag har utvecklats så oerhört mycket. Jag har uppnått flera av de mål jag haft under många år, som exempelvis att "bli en person som yogar hela tiden" och att meditera varje dag, att prioritera mig själv och mitt välmående.
 
Jag klarade av första terminen av litteraturvetenskap på distans och gick ut med högsta betyg. Jag har campat flera gånger. JAG FYLLDE 30. Jag har fått två (!) nya tjänster på jobbet. Jag började med pole dancing. Jag tatuerade mig. Alltså WOW, jag blir peppad bara över att skriva om detta. Så vad sägs om att göra den sedvanliga tillbakablicken och gå igenom året månad för månad för att verkligen minnas tillbaka? Den som redan har tappat intresset råder jag att sluta läsa nu. (Jag tar som vanligt hjälp av min aktivitet på sociala medier för att minnas tillbaka om ni undrar varför minnena ibland är få och konstiga). 
 
Januari
 
Jag påbörjade år 2020 genom att, som vanligt, vara SVINTAGGAD på nytt år. Ni som känner mig vet att jag älskar nystarter (måndagar, första datumet i varje månad, när nya årstider börjar osv) och älskar att uppmärksamma och fira dessa på lämpligt vis. Jag minns tydligt hur jag, Martin och några vänner stod nere vid Skeppsbron och irriterade oss på hur mycket folk det var och hur odrägliga de var på nyårsafton år 2019. Vi räknade ner de sista sekunderna till tolvslaget, skålade tillsammans och tittade på fyrverkerier. Vi pratade om hur peppade vi var på det nya årtiondet och att 20-talet kommer bli fantastiskt. Jag minns också att jag var helt ohyggligt trött och nykter eftersom jag jobbat 06:30-17:00 den dagen och skulle jobba från kl. 11:00 igen på nyårsdagen. Trots detta - sjukt taggad på nytt år och 2020!
 
Jag inledde sedan året riktigt starkt med att ta 1111 unika incheckade öl i UnTappd (ja, jag är nörd) och gå på ölmässa med Martin.
 
 
Februari
 
Vi levde fortfarande på som vanligt, lyckligt ovetandes om vad som komma skulle. Jag gymmade och pluggade en massa, fixade svinsnygga galaxnaglar och drack många goda öl ute på våra favoritpubar. Jag fick en ny tjänst på jobbet och började jobba kontorstider för första gången i mitt liv. I slutet av månaden låg vi hemma med influensa båda två i drygt en vecka och när vi blivit friska åkte vi upp till mina kära hemtrakter i Gällivare för att hälsa på i mammas och pappas hus en sista gång innan de flyttade därifrån. Det var konstigt och lite sorgligt att tänka på att det var sista gången i huset. Vemodigt att tappa sin fasta punkt där uppe. 
 
Mars
 
Vi kom hem till Stockholm igen ungefär lagom till att det började kännas olustigt att resa. Pandemin kom till Sverige och allt kändes osäkert. Jag, som har ett samhällsviktigt yrke och inte kan jobba hemifrån, njöt av att det var så tomt i kollektivtrafiken eftersom jag behöver åka tunnelbana till och från jobbet varje dag. Folk höll sig inomhus och allt var konstigt och osäkert. Skrämmande. Jag fokuserade mig på att lära mig allt om mina nya arbetsuppgifter och på fritiden såg jag till att träna hemma istället för på gymmet och påbörjade fantastiska nya rutiner som jag fortfarande ägnar mig åt; daglig yoga och meditation. Detta + den låga arbetsbelastningen som pandemin orsakade gav mig en ytterst välgörande och härlig tid, förutom att den förstås också kantades av mycket oro. 
 
 
April
 
Jag och Martin firade påsk ensamma hemma för första gången. Vi dukade upp ett veganskt påskbord utan dess like och hade med svärföräldrarna under påsklunchen via Teams. Övrig tid denna månad ägnades åt att slaviskt följa Svt's rapportering om pandemin, jobba, plugga, träna och undvika folk. 
 
 
Maj
 
I maj har jag, enligt mina sociala medier, inte gjort någonting alls vilket förmodligen betyder att jag jobbade, tränade och umgicks hemma med Martin. Jag vet att jag pluggade helt otroligt mycket här också eftersom det närmade sig slutet på terminen med tentor och allt vad det innebär. Jag pluggade ju alltså Litteraturvetenskap A på distans (hela första terminen på halvfart så jag började i september -19). 
 
 
Juni
 
JAG FYLLDE 30!!! Det var så jävla roligt. Naturligtvis blev både Sweden Rock och min 30-årsfest inställda på grund av rådande läge men jag och Martin gjorde verkligen det bästa av situationen och Martin planerade allting så otroligt fint! För det första fick jag frukost på sängen kl. 06:00 innan jobbet och fick titta på Mumin under frukosten! Sedan blev jag firad på coronavänligt sätt av mina närmaste kollegor på jobbet. Jag fick den godaste tårta jag ätit i hela mitt liv och lite smått och gott i form av presenter. När jag kom hem stod Martin och lagade en helt otrolig trerättersmiddag, mina föräldrar + bror kom och uppvaktade mig på behörigt avstånd nedanför balkongen och min syster svängde förbi med en present. Svärföräldrarna uppvaktade och tog en skål med oss via Teams och sedan åt vi en av de godaste middagarna någonsin och festade hemma, helt själva halva natten. Jag har aldrig känt mig så fint uppvaktad i hela mitt liv som jag blev den dagen och jag ÄLSKADE att fylla 30. Vi fortsatte firandet hela helgen med en ölprovning och en staycation på ett hotellrum som hade en jacuzzi på rummet, alltså precis bredvid sängen. SÅ lyxigt! Vi drack också mimosas och åt tårta till frukost alla dagar, för det får man göra när man fyller år, hehe. 
 
Veckan efter detta firade jag igen tillsammans med två bästa vänner. Vi umgicks utomhus och grillade och skrattade hela kvällen. Det var så uppfriskande att träffa vänner efter den långa våren. På midsommar träffade vi faktiskt också vänner. Utomhus, med egen mat, dryck, bestick, flera liter handsprit och på lagom avstånd. Vi tog faktiskt till och med taxi till och från festen för att undvika att trängas i kollektivtrafiken. Det blev en härlig dag och kväll med fint väder, även om firandet i sig blev lite stelare än vanligt i och med våra försiktighetsåtgärder. 
 
Annars badade vi mycket. Det var varmt i juni, vill jag minnas. Jag fick också, lagom till min födelsedagshelg veta att jag fick högsta betyg i litteraturvetenskapen!
 
 
Juli
 
Dags för semester! Vi tog några regniga dagar i skärgården innan vi tillsammans med två vänner packade in oss i en bil och åkte upp till Höga Kusten! Vi campade i två dagar och bodde sedan fem nätter i en liten stuga uppe på en kulle med helt otrolig utsikt. Vi hade det så fantastiskt mysigt och bara njöt av naturen, badade, bastade och grillade varje dag. Vi åkte också iväg på lite dagsutflykter och tittade på hällristningarna i Nämforsen och besteg Skuleberget. En av de bästa grejerna med stugan var att duschen var utomhus med utsikt rakt in i en skog. WOW vad fint det var. 
 
Efter denna lilla resa åkte jag och Martin upp till Hälsinglands djupa skogar istället för att säga hej till familjen på distans. Vi åkte runt och tittade på fin natur och besökte loppisar mest. Det var riktigt kallt och otrevligt väder dock, så det blev inget badande denna gång. 
 
 
Augusti
 
Vi var hundvakter i några dagar och bara njöt av fina sommarkvällar, att kunna hänga mycket på balkongen och hann faktiskt med en liten tur till upp till skärgården. Vi åkte båt, badade och njöt av det fina vädret. Mot slutet av månaden åkte vi på en till campingtripp med våra två campingvänner, denna gång till en liten camping någonstans i närheten av Norrköping. Vi var helt ensamma på vår del av campingen och hade så tur med vädret att vi både fick uppleva en riktigt mäktig åska och sedan kunde bada hur mycket som helst. 
 
 
September
 
Jag började med pole dancing! SHIT vilken rolig och svår träningsform detta är. Jag levlade också upp på jobbet en gång till och fick ny tjänst med mer ansvar, fast på samma avdelning som min första nya tjänst. Roligt!
 
 
Oktober
 
Jag skördade och förtärde två hemodlade paprikor (och en tomat) som var små men superfina och goda. Kände mig stolt. Vi åkte ut till skärgården igen och jag njöt så oerhört mycket av naturen och höstens fina färger. Jag tatuerade mig!! Jag filmade material till en kommande musikvideo med Trench Dogs. Det var fullmåne två gånger och det var halloween! Jag och Martin firade naturligtvis i hemmets trygga vrå men nog fan klädde vi ut oss ändå för att få feeling. 
 
 
November
 
Vi upptäckte en ny favoritfrukost - american pancakes med bacon, sirap, avokado och chili. MUMS! Vi firade Martins födelsedag genom en staycation i Slussen och badade massa badkar och åt pizza på vårt hotellrum. Hade en liten photoshoot i Humlegården.
 
 
December  
 
Alla våra grannar renoverade sina lägenheter samtidigt och jag var på grund av detta glad över att inte kunna jobba hemifrån. Vi firade en otroligt mysig jul hemma ensamma och hade Teamsmöten inbokade med familjerna för att kunna umgås på tryggt avstånd. Vi var lediga tillsammans i fyra dagar och bara åt svingod mat, drack julöl och tittade på massa filmer. Supermysigt men ett väldigt annorlunda firande. Nyårsafton firade vi också ensamma, ute i skärgården med lyxig middag, Grevinnan och betjänten och en nyårsbrasa som vi skålade framför när vi passerade över till 2021. I fem dagar njöt vi av varandras sällskap, långa skogspromenader, god mat och inga måsten. Otroligt välgörande och en fantastisk start på det nya året. 
 
 
Jag har vuxit enormt mycket som person under 2020. Jag har aldrig känt mig så fysiskt stark och jag är riktigt stolt över min utveckling inom träning, min psykiska hälsa och på jobbet. Den tid jag har kunnat lägga ner på mig själv eftersom att man inte har kunnat göra så mycket annat har varit givande och jag har verkligen förvaltat den väl.
 
Jag längtar dock såklart efter att att kunna träffa vänner och resa igen och det är ju förstås tråkigt att ha gått miste om så många roliga fester, festivaler och spelningar... Jag har dock absolut ingenting att klaga på. Jag och mina nära är friska, vilket är det allra viktigaste. 
 
Jag ser enormt mycket fram emot vad 2021 kan ha att erbjuda mig och mina mål är att utvecklas mer inom pole, att utveckla min träning generellt och bli mitt starkaste, mest energifyllda jag, att fortsätta med min dagliga meditation och yoga och att lägga mer tid på att skriva - so here I am! (Hej, det var längesedan, förresten.)